Централата на "Лукойл" в Русия: Обмисляме да продадем бизнеса си в България

Изкуствено раздухваната политическа буря около предприятието вреди на бизнеса ни, заявяват от компанията

05.12.2023 | 11:27 Редактор: Елеонора Танева
Централата на

"Лукойл" прави преглед на стратегията си за активите си в България, включително разглежда възможността за продажба на бизнеса. Това съобщиха от компанията, цитирана от ТАСС.

"Поради значителна промяна в условията на работа на предприятията от групата "Лукойл" в България, започна работа по преразглеждане на стратегията за този актив. Ще бъдат анализирани различни варианти с участието на международни консултанти, включително и продажбата на бизнеса", се казва в изявлението.

От компанията заявяват, че България е приела дискриминационни закони и други несправедливи, тенденциозни политически решения по отношение на централата, които нямат нищо общо с цивилизованото регулиране на големия бизнес или с увеличаването на приходната част от бюджета на страната.

"Изкуствено раздухваната политическа буря около предприятието на голяма международна търговска структура, която не е под санкциите на Европейския съюз и САЩ и изпълнява всички задължения към държавата и служителите, вреди на бизнеса на "Лукойл". Инвестиционният климат на България унищожава имиджа на републиката в очите на целия световен бизнес и се отразява негативно на приходите в държавния бюджет", подчертават от компанията. 

"Лукойл" възнамерява да информира българските властите за по-нататъшните си действия по отношение на активите в България.

От компанията подчертават, че инвестират в България повече от 20 г., в бургаската рафинерия са вложени над 3,4 млрд. долара, в резултат на което заводът се е превърнал в един от най-екологичните и високотехнологични в Европа.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 2
Клановата борба
преди 4 месеца
Клановете на ПП-ДБ, от една страна, и на ГЕРБ- ДПС, от друга, ще ни спретнат голямо шоу в опитите си да приватизират ( лично) "Лукойл", ама иначе ги било гнус от всичко руско, освен от парите. Сигнализирай за неуместен коментар