Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Сандов: Умишлено разпарчетосаха предприятия, подобен сценарий има и за "Лукойл"

"Дерогацията е еднократен акт и тя отпада еднократно", заяви бившият министър на околната среда

21.11.2023 | 20:24 Редактор: Искра Ангелова

На повърхността излизат неразбираеми послания за хората, които не са пряко свързани с темата. Неразбираемо е защо едни хора, които дълги години оставяха "Лукойл" да работи, без да внася в хазната нито стотинка данък печалба, сега са най-големите застъпници за евроатлантизма. По същия начин мога да кажа и за другата страна на същата монета - ДПС - Пеевски изведнъж се оказва основен стожер и говорител на евроатлантизма в България - нещо, което изглежда странно в България. Това каза бившият министър на околната среда Борислав Сандов в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му умишлено през годините се е настройвало така, че централата да работи с руски петрол.

"Убеден съм, че ако е работила 50/50, то и сега може да работи така. Необходим е период за технологично напасване. Спомням си, когато ни казваха, че това е абсолютно невъзможно. Не вярвам това да става от днес за утре и заради това ПП-ДБ иска срок от време, в който това да се случи, а не че не иска това да се случи. От друга страна обаче, ако това означава, че рафинерията ще фалира, тогава излиза много ясният въпрос - кой иска да я вземе тази рафинерия?, попита Сандов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че през годините е имало няколко предприятия, които умишлено са били иззети и "разпарчетосаха".

"Точно такъв сценарий имат някои хора в главите си. Ролята на посредниците в енергетиката често пъти е най-печелившата, има хора от политическата класа, които натрупаха огромни състояние. Ако процесът е прозрачен и ако той следва закона - не би трябвало да започне наместване на някакви посредници. Дерогацията е еднократен акт и тя отпада еднократно. Има 2 етапа на преминаване към окончателното отпадане на дерогацията", поясни

За него контролът по границите е изключително важен, но друг е въпросът дали той е достатъчно адекватен: "Когато става въпрос за много пари, корупцията е почти гарантирана. Трябват механизми за борба с корупцията, включително така оспорваният "Донос-бонус".

"В следващите няколко години ще виждаме основно работа на ТЕЦ-овете през зимния период, когато имаме пиково потребление. До 2030 година, независимо от решенията, те ще затворят. Единственият начин ние да стигнем до 2038 година е да е на цената на огромни разходи, които данъкоплатците да плащат за поддържане на изкуствено дишане", категоричен е той.

Гледайте целия разговор във видеото.


2
0 rate up comment rate down comment 0
гост
преди 5 месеца
Да! Като беше министър кво направи бе?! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Стаси
преди 5 месеца
А вие, г-н Сандов, като бяхте министър, какво направихте? Едно голямо нищо. Сигнализирай за неуместен коментар