Асен Василев: "Лукойл" или не разбират, или всяват страх. Бензинът няма да поскъпне

Финансовият министър се надява на минимални корекции в проектобюсжета

19.11.2023 | 15:42 Редактор: Елеонора Танева
Асен Василев:

Няма причина да се повишават цените на бензина. Още преди месец и половина бе приет законът за намаляване поетапно употребата на руски петрол. Забранява се износът на база руски петрол от 1 януари, но ако има неруски могат да си изнасят продуктите. Не би следвало това да се отрази на българския пазар. Това коментира финансовият министър Асен Василев по повод приетите две стъпки за премахване на дерогацията за руски петрол.

Според него отговорът на "Лукойл" се дължи "или на неразбирателство, или на опити за малко всяване на страх". 

Василев не очаква сътресения, призова за разговори на експертно ниво. 

По отношение на бюджета за 2024 г. обясни, че тази година капиталовата програма е била 8 млрд. лв., а за 2024 г. е била увеличена на 12 млрд. лв. 

"Това, което виждаме е, че за момента 8-те милиарда не се изпълняват, така че да се намали от 12 на 10 млрд. лв. , което все пак е увеличение, не би създало драматични проблеми. За момента корекциите са само там. Ако се наложи нещо да се коригира между първо и второ четене, надявам се да е минимално", допълни финансовият министър, цитиран от "24 часа".

Асен Василев уточни, че в образованието се запазват 125% увеличение на учителските заплати, увеличени са парите за наука и висше образование, в културата също има увеличение. В петък той се е срещнал с Асоциацията на библиотеките, музеите и читалищата. Те искали да проверят каква проектна готовност имат, за да стигнат заделените тези средства до тях.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)