Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Панев за "Лукойл": Абсурдно е да субсидираш най-печелившата компания в България

"Вече по-голямата част от дерогацията мина", каза депутатът от ПП-ДБ

26.11.2023 | 17:05 Редактор: Искра Ангелова

Целта на дерогацията беше постепенно преработката на петрол в "Лукойл Нефтохим Бургас" да мине от руски към неруски, само че данните показват, че преди началото на войната делът на руския петрол е бил около 50%, сега е над 90%. Тоест точно обратното се случва и причината е чисто икономическа, когато ножицата между цените на руския петрол и на този на международните пазари се разтвори, и руският стане доста по-евтин от другия, очевидно "Лукойл Нефтохим" има интерес да преработва повече от по-евтиния петрол. Това каза депутатът Владислав Панев от ПП-ДБ в студиото на "Брюксел 1".

"Големият проблем е, че държавата така и не намери начин да обложи тази разлика, която всъщност. Каквото е било подавано към парламента, сме го гласували като Народно събрание. Сигурно вече е късно, защото вече по-голямата част от дерогацията мина", допълни той в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него има няколко месеца, в които пазарът да се подготви за новите реалности.

"Данък печалба, който "Лукойл" е платил тази година, е по-малък от компенсациите, които държавата е платила на "Лукойл" за цената на тока, което е абсурдно. В най-добрата година за всички времена на "Лукойл Нефтохим Бургас", субсидираме тази компания, защо го правим? Няма никаква логика - да субсидираш най-печелившата компания в България, на която конюнктурата на пазара ѝ е "дюшеш", категоричен бе той.

Панев е на мнение, че сме изпуснали тазгодишния влак за Шенген.

Гледайте целия разговор във видеото.