Християн Пендиков разказа пред съда в Охрид подробности за побоя

Илия Спасески и Борче Ангелов посочиха, че не се чувстват виновни за побоя

01.12.2023 | 14:57 Редактор: Вяра Димова
Християн Пендиков разказа пред съда в Охрид подробности за побоя

С разпит на Християн Пендиков започна поредното заседание на делото срещу Илия Спасески и Борче Ангелов за побоя над секретаря на Сдружение "Цар Борис Трети " в Охрид на 19 януари тази година. В това дело Пендиков е в двойно качество - като пострадал и като свидетел, за пръв път от началото на делото се стигна до неговия разказ за случилото се.

От него стана ясно, че Пендиков познава единия от обвинените - Илия Спасески, с когото до деня на побоя не е имал нито приятелски отношения, нито някакви недоразумения, и до този ден не е познавал втория обвинен - Борче Ангеловски, обвинението към когото беше обединено с обвинението към Спасески на последното заседание по делото през ноември.

По думите на Пендиков неговата компания и тази на двамата обвиняеми са били на маси от двете страни на вратата в едно и също заведение във вечерта на побоя и още с влизането на Пендиков в заведението Спасески и Ангеловски са дошли при него, попитали са го дали не го е срам да се пише българин, започнали са да го обиждат, като единият го е ударил по тила.

Пендиков излязъл от заведението, за да говори по телефона, а Спасески го последвал, издърпал телефона от ухото му, изключил го и го предупредил да не се оплаква, "защото ще стане по-лошо". Пендиков заяви, че решил да си тръгне от заведението, за да не се създава допълнително напрежение и тъкмо тогава, след като излиза от заведението, между две коли на паркинга се случва и побоят. 

Пендиков каза, че двамата обвиняеми са го настигнали, започнали са да го удрят, включително с боксове и да го обиждат "на национална основа",  два пъти са го повалили на земята, а накрая Борче Ангеловски го е вдигнал и му е казал да запомни лицето му, което по-късно е помогнало на Пендиков при разпознаването му в прокуратурата. 

"Чух женски глас, който каза да престанат да ме бият, защото ще извикат полиция и Илия Спасески, който каза, че за българин не си заслужава да се вика полиция", каза Пендиков, цитиран от БТА.

В резултат на побоя той е с два спукани прешлена, счупена челюст, пукнати ребра и три счупени зъба, два от които вече са извадени. Той разказа, че с разкървавен нос и уста отишъл в полицията, от където го препратили първо в общата болница в Охрид, от където след преглед го препращат и към "Св. Еразмо".

На въпрос от страна на прокуратурата каква е етническата му принадлежност и националността му, Християн Пендиков отговори, че е македонски българин.

В началото на заседанието и двамата обвинени посочиха, че не се чувстват виновни, а адвокатът им Димитрия Цобоски посочи, че целта на защитата е да покаже, че двамата обвинени не са извършители на побоя, а мотивът - етническа нетърпимост, не съществува.

"Защитата изрази твърдения, за които не представи доказателства и ние ще ги опровергаем", каза след края на заседанието адвокатът на Пендиков Стефан Камишевски.

Следващото заседание беше насрочено за 7 февруари, а за него са призовани свидетелите на обвинението.

Снимка: БГНЕС