Жените са основна мишена на омраза в интернет, търпят обиден език и тормоз

В данните влизат платформи като YouTube, Telegram, Reddit и X в четири държави от ЕС

29.11.2023 | 20:15 Редактор: Вяра Димова
Жените са основна мишена на омраза в интернет, търпят обиден език и тормоз

Жените са основна мишена на омразата онлайн, което включва обиден език, тормоз и подбуда към сексуално насилие, се казва в нов доклад на Агенцията на ЕС за основните права, изготвен на базата на направено проучване в четири държави, сред които и България, съобщи агенция "Ройтерс".

В доклада на агенцията се казва, че изнесените данни трябва да насърчат ЕС и социалните медийни платформи да обръщат по-голямо внимание на защитени характеристики като пол и етническа принадлежност, когато модерират съдържание. 

Проучването е проведено в YouTube, Telegram, Reddit и X, преди Twitter, в четири държави от ЕС между януари и юни 2022 г. То показва, че жените са основна цел на изливаната омраза във всички платформи и държави. Други засегнати групи включват хора от африкански произход, роми и евреи. Броят на насаждащите омраза публикации, насочени към жени, е почти три пъти по-голям от тези, насочени към хора от африкански произход в България, Германия, Италия и Швеция - четирите държави, обхванати от доклада, информира БНР.

"Самият обем на омраза, който идентифицирахме в социалните медии, ясно показва, че ЕС, неговите държави членки и онлайн платформи могат да увеличат усилията си за създаване на по-безопасно онлайн пространство за всички", каза пред "Ройтерс" директорът на Агенцията за основни права Майкъл О'Флахърти. 

Снимка: pixabay