Риши Сунак ядоса Кириакос Мицотакис - отмени планираната им среща в Лондон

Скулптурите от Партенона обтегнаха двустранните отношения

28.11.2023 | 10:03 Редактор: Елеонора Танева
Риши Сунак ядоса Кириакос Мицотакис - отмени планираната им среща в Лондон

Нов етап в гръцко-британските отношения след отмяната на срещата  с Кириакос Мицотакис от британския премиер и дипломатическата криза, която избухна на фона на скулптурите от Партенона. 

Сътрудниците на  гръцкия премиер потвърждават силното раздразнение от "непристойното", както го характеризират, политическо поведение на  Сунак, който внезапно отмени насрочената за днес среща в знак на недоволство от изявленията, направени по-рано относно нуждата от връщане на мраморите от Партенона в Гърция. Източници на BBC добавиха, че въпросът не засяга британското правителство, а Британския музей, с когото дискусиите продължават, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева. 

Според много добре информирани източници отмяната на срещата между двамата мъже е станала, докато гръцкият премиер се е срещал с лидера на основната британска опозиция и лидер на лейбъристите сър Кийт Стармър.

Британският посланик в Атина Матю Лодж разговаря с директора на дипломатическата канцелария на министър-председателя Анна-Мария Бура и я информира, че британският премиер е взел това решение, само часове преди срещата им, планирана от седмица.

Според репортаж на BBC скоро след това "Даунинг стрийт" е предложил на министър-председателя да се срещне с вицепремиера на британското правителство. Предложение, което според правителствени източници е било отхвърлено от Кириакос  Мицотакис.

Говорейки пред BBC в неделя, Мицотакис заяви, че скулптурите на Партенона "ще изглеждат по-добре в музея на Акропола. Не става дума за връщане, скулптурите са на Гърция и са откраднати. За нас това е въпрос на обединение, къде най-добре можете да се възхищавате на тези важни паметници. Ако изрежем половината от Мона Лиза и половината бъде в "Лувъра", какво ще стане?", попита премиерът Мицотакис.

Вчера в доклад на британския Independent, позовавайки се на информация от "Даунинг стрийт", се казва, че Риши Сунак ще отхвърли призивите да върне мраморите Елгин в Гърция, настоявайки, че Британският музей е "правилното място“ за тях. 

Скулптурите от Партенона са били изнесени от Гърция от лорд Елгин в началото на 19 век, когато Елгин е бил посланик в Османската империя.

Председателят на Британския музей Джордж Озбърн каза, че проучва начини да покаже Елгинските мрамори в Гърция – спекулирайки, че това може да включва сделка за заем, при която някои от скулптурите да бъдат изпратени в Атина.

Реакцията на Атина беше незабавна.

Атина реши да реагира незабавно и остро на отмяната на назначението от страна на "Даунинг стрийт", като самият премиер публично изрази раздразнението си "от факта, че британският премиер отмени планираната среща няколко часа преди да се проведе“, добавяйки, че той се надяваше да има възможност да обсъди позициите на Гърция по въпроса за скулптурите от Партенона.

Снимка: БГНЕС


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 5 месеца
Мраморите Елгин? Що за идиотщина? Тоя ангал за който никой не е гласувал какво прави още на премиерския пост? Голяма демокрация се оказа тая иклива малобритания Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
Аполитичен
преди 5 месеца
Мммм, браво на Мицотакис Сигнализирай за неуместен коментар