Рекордната миграция във Великобритаия е удар по амбициите на премиера Сунак

Нетната миграция през годината до юни се дължи изцяло на граждани на страни извън ЕС

24.11.2023 | 12:00 Редактор: Тодор Петров
Рекордната миграция във Великобритаия е удар по амбициите на премиера Сунак

По данни на Службата за национална статистика 672 000 души повече са се преместили в Обединеното кралство, отколкото са го напуснали. Данните за годината, приключваща през декември 2022 г., за която вече се смяташе, че ще отбележи рекорден нетен брой пристигнали мигранти, бяха ревизирани значително нагоре до 745 000.

Това се очертава като голямо предизвикателството пред министър-председателя Риши Сунак, който се опитва да изпълни обещанието си да намали броя на мигрантите.

Цифрите ще бъдат труден прочит за Сунак преди общите избори, които се очакват през следващата година. Неговата Консервативна партия обеща да ограничи броя на чуждестранните граждани, пристигащи в Обединеното кралство, след като желанието за намаляване на броя на мигрантите подхрани вота за Brexit.

Но тъй като Сунак е изправен пред перспективата за стагнираща икономика с лепкава инфлация, която отчасти се дължи на недостига на работна ръка, принуждаващ към повишаване на заплатите, все по-ясно се очертава необходимостта от наемане на персонал от чужбина.

Нетната миграция през годината до юни се дължи изцяло на граждани на страни извън ЕС, като пристигналите са със 768 000 повече от заминалите. Това е повече от 179 000 души само преди четири години. За разлика от тях гражданите на ЕС продължават да напускат страната, като нетната емиграция е 86 000 души.

Четете повече в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС