Русия се провали в опита да създаде мигрантска криза на финландската граница

Финландският премиер ще обмисли дали да затвори и последния граничен пункт

28.11.2023 | 09:07 Редактор: Ивета Велева
Русия се провали в опита да създаде мигрантска криза на финландската граница

Опитът на Русия да предизвика мигрантска криза на финландската граница изглежда се проваля поради бързата реакция на Финландия при затварянето на границите, съобщи Институтът за изследване на войната (ИИВ).

Съобщава се, че руските власти са наредили на Министерството на вътрешните работи да събере мигранти от Близкия изток, Африка и други региони и да ги изпрати до финландската граница. Граничните служители във Финландия спряха повечето мигранти да преминат в страната и руските власти сега ще бъдат принудени да настанят мигрантите на руска територия.

В отговор на това, което финландското правителство смята за „инструментализиране на мигрантите“ на своята граница, Финландия затвори всички гранични пунктове с Русия с изключение на един.

По-рано финландският премиер Петери Орпо каза, че финландското правителство ще обмисли затварянето на последния граничен пункт „ако е необходимо“ и съобщи, че може да предприеме допълнителни неуточнени мерки за укрепване на граничната сигурност.

През ноември приблизително 900 търсещи убежище от страни, включително Афганистан, Кения, Мароко, Пакистан, Сомалия, Сирия и Йемен, влязоха във Финландия от Русия, отбелязвайки значително увеличение, пише БГНЕС.

Финландия се присъедини към НАТО по-рано тази година като средство за предотвратяване на сериозни заплахи за националната сигурност от съседна Русия. Преди това Хелизнки затвори границата си за руски туристи през септември 2022 г., забранявайки влизането в страната на превозни средства с руска регистрация. Колите с руски номера, които вече са във Финландия, ще трябва да напуснат страната до март 2024 година.

Снимка: БГНЕС