Ердоган и Санчес обсъдиха по телефона израелско-палестинския конфликт

Турция остро критикува атаките на Израел срещу Газа

27.11.2023 | 21:46 Редактор: Толя Стоянова
Ердоган и Санчес обсъдиха по телефона израелско-палестинския конфликт

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и испанският премиер Педро Санчес обсъдиха по телефона израелско-палестинския конфликт. Според изявление на Дирекцията по комуникациите на турското президентство двамата са разговаряли за нападенията на Израел срещу палестинците, стъпките, които трябва да се предприемат, за да се осигури непрекъсната доставка на хуманитарна помощ до Газа, както и усилията за постоянно прекратяване на огъня и постигане на траен мир.

Ердоган е отбелязал пред Санчес, че позицията на испанското правителство против незаконните нападения на Израел срещу палестинците и изявленията относно признаването на палестинска държава са ценни. Той е посочил също, че Турция е готова да поеме всякакви отговорности, включително като гарант, за да осигури постоянен мир в региона и да работи заедно с Испания за тази цел, информира Анадолската агенция.

Турция остро критикува атаките на Израел срещу Газа и призовава за пълно прекратяване на огъня там. Тя призовава израелските лидери да бъдат съдени в международни съдилища за военни престъпления, предаде БТА.

Снимка: БГНЕС