Ердоган планира пътуване до Египет: Ислямският свят трябва да бъде единен юмрук в Газа

Трябва да се положат усилия за прекратяване на огъня, каза турският президент

22.11.2023 | 14:35 Редактор: Толя Стоянова
Ердоган планира пътуване до Египет: Ислямският свят трябва да бъде единен юмрук в Газа

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че може да пътува до Египет скоро и да обсъди как да бъде извършена евакуацията на пациенти от Газа, съобщиха турски медии, цитирани от Ройтерс.

На връщане от посещение в Алжир Ердоган каза пред журналисти, че ислямският свят трябва да действа в дух на солидарност и единство по отношение на Газа.

"Може да организирам пътуване до Египет възможно най-скоро. Ще разговаряме за стъпките, които трябва да предприемем, и как да проправим път за евакуацията на пациенти", съобщи той.

Много пациенти от Ивицата Газа вече пристигнаха в Турция през Египет.

Ердоган отбеляза, че ислямският свят трябва да бъде "единен юмрук" в Газа.

"Когато този юмрук удари по масата с всичка сила, няма да бъде възможно за Израел да продължи окупацията и потисничеството си", допълни той.

Ердоган посочи, че трябва да се положат усилия за прекратяване на огъня, доставяне на достатъчно помощ на Газа и възстановяване на града, използвайки икономически, политически и дипломатически средства, информира "24 часа".

Президентът на Турция заклейми Израел като "терористична държава", разкритикува Съединените щати и защити "Хамас" в пламенна реч, която според мнозина експерти е засенчила държавното му посещение в Германия в петък.

Снимка: БГНЕС