12 хил. цивилни жертви в Газа, над 40% от жилищните сгради са унищожени

Жозеп Борел изрази притеснение заради създаването на малка безопасна зона близо до морето

22.11.2023 | 13:12 Редактор: Вяра Димова
12 хил. цивилни жертви в Газа, над 40% от жилищните сгради са унищожени

Повече от 40% от жилищните сгради в Ивицата Газа бяха унищожени, убивайки над 12 000 цивилни, включително 5 000 деца. Това каза ръководителят на външнополитическата служба на ЕС Жозеп Борел след посещението си в Израел и страните от Близкия изток от 17 до 21 ноември за обсъждане на палестинско-израелския конфликт.

"Повече от 40% от жилищните сгради са били унищожени в Ивицата Газа, повече от 12 000 души са загинали, от които 5 000 са деца", написа Борел в своя блог на уебсайта за външна политика на ЕС.

Ръководителят на външнополитическата служба на ЕС каза още, че "не е успокоен от изявленията на израелските военни, че възнамеряват да създадат малка безопасна зона близо до морето в южната част на Ивицата Газа, за да концентрират там цивилното население, за да продължат военните операции".

"Това не ме успокоява относно бъдещото развитие, ако не можем да постигнем бърза и устойчива деескалация на военните операции", добави още Борел, цитиран от "Труд".

Той също изрази мнение, че повечето страни в Близкия Изток споделят желанието да се избегне ескалация на конфликта и че за неговия истински край Израел няма друг избор освен да постигне мир с Палестина на принципа на двете държави.

Снимка: БГНЕС