Примирие в Газа: Семейства се събират, ще бъде доставена хуманитарна помощ и гориво

Огънят спира за 4 дни

22.11.2023 | 13:43 Редактор: Искра Ангелова

След повече от месец война и хиляди убити - първо постигнато примирие между Израел и "Хамас" - макар и временно. Огънят спира за 4 дни, през това време ще бъдат разменени заложници за палестински затворници.

Ще бъде доставена и хуманитарна помощ за Газа, включително гориво за болниците. 300 камиона на ден ще влизат в ивицата без проблем.

Първите заложници се очаква да бъдат освободени в четвъртък. На този фон - израелската армия e атакувала цели на "Хамас" в Ивицата Газа точно преди влизането в сила на споразумението за прекратяване на огъня.

Кабинетът на израелския премиер Бенямин Нетаняху гласува важната сделка, благодарение на която най-малко 50 жени и деца ще се завърнат у дома.

"За тези хора всяка минута е важна. Ще направим всичко възможно да спазим договореното от правителството. Надяваме се и противникът ни да направи същото", каза говорителят на Израелските отбранителни сили - лейтенант Кол Джонатан Конрикус.

В замяна Израел ще освободи 150 палестински жени и деца от затворите си. За всеки следващи 10 освободени заложници паузата във войната ще бъде удължавана с ден.

Според премиера Нетаняху Червеният кръст ще получи достъп до останалите заложници, отвлечени при нападението на "Хамас" на израелска територия на 7 октомври. Споразумението, станало факт след седмици преговори, е договорено с посредничеството на Катар, а САЩ също играят роля.

Преди гласуването на кабинета, до което се стигна след шестчасово заседание, продължило до рано сутринта, Нетаняху заяви, че войната срещу "Хамас" ще бъде възобновена след изтичането на примирието.

"Ние сме във война и ще я продължим. Ще продължим, докато постигнем всичките си цели", заяви той.

Вижте повече в репортажа на Петя Кертикова.

Снимка: БГНЕС