Метър сняг в Сърбия, в зимен капан са и Украйна, Румъния, Молдова

Хиляди домове са без електричество

27.11.2023 | 20:05 Редактор: Толя Стоянова

Същият метеорологичен фронт, преминал над България, доведе до снежни виелици и транспортен хаос в редица други държави. Хиляди домове останаха без електричество, а преспи затрупаха пътищата в Сърбия, Румъния, Молдова и Украйна. В някои черноморски райони се съобщава за наводнения.

Метеорологичните условия оставиха без ток стотици градове и села в Украйна, което оказва натиск върху крехката енергийна мрежа на страната. Над 2 хиляди населени места в 16 области са откъснати от мрежата. В южния град Одеса властите съобщиха, че са помогнали на повече от 1600 души, попаднали в капан заради снега.

Почти половин милион души са останали без ток, а един човек е загинал, след като буря в района на Черно море наводни пътища, изкорени дървета и събори електропроводи в Крим.

Бурята връхлетя и южната част на Русия и големи вълни заляха плажовете на курорта Сочи, а бурният вятър отнесе покрива на пететажна сграда в Анапа и нанесе щети на домове и училища в Кубан. Бурята е най-силната, регистрирана през последните 16 години, със скорост на вятъра над 140 км/ч.

Обявено е извънредно положение заради лошо време в части от Сърбия. В района на Църна Трава падна между 80 см и 1 м сняг.

"И с джип не мога да помръдна, всичко е блокирано. Има 20 метра до главния път и цял ден чистя сняг", каза жителят на село Брод Ранджел Николич.

Снегорините и багерите не смогват да се справят със ситуацията. Църнотравските села са откъснати от света, а хората разказват, че не са очаквали такива снеговалежи преди януари.

В Румъния 19 участъка от републиканските пътища остават затворени. На места преспите достигат до два метра. Заради лошото време остават затворени и пристанищата "Мидия" и "Мангалия". През последните 24 часа обилният снеговалеж и силният вятър са засегнали 177 населени места в 22 окръга. Спасителните екипи са отблокирали от снега повече от 600 автомобила и са разчистили над 500 дървета.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС