Лошото време причини огромни щети и 12-метрови вълни на остров Касандра

Кметът призова за обявяване на извънредно положение

27.11.2023 | 07:26 Редактор: Тодор Петров
Лошото време причини огромни щети и 12-метрови вълни на остров Касандра

Кметът на Касандра Анастасия Халкия призова за обявяване на извънредно положение, тъй като преминаването на лошото време причини огромни щети в няколко района на крайбрежието. Кметът съобщи още, че има големи щети, които трябва да бъдат незабавно отстранени, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

"Най-много щети има в Сивири, Полихроно, Пефкохори и Палиури, където се срути път, а в Ханиоти вълните покриха дори пешеходната улица. Вълните бяха толкова огромни, че дори по-възрастните жители ми казаха, че никога досега не са виждали нещо подобно", отбелязва Халкия.

Бурните ветрове предизвикаха ужасно бурно море с вълни, както каза кметът Анастасия  Халкия, достигащи до дванадесет метра на сушата, като тя посочва, че за щастие никой не е в опасност. 

"Това е ситуация, която за съжаление сме преживявали и преди, тъй като същото се случи през 2019 и 2021 г. при подобни екстремни метеорологични явления в региона", посочи Халкия.

Техническа служба ще обследва местата, където има щети, тъй като явлението е в затишие, а от общинската управа настояват държавата да реагира незабавно, за да се осигури необходимото финансиране за възстановяване на щетите.

Снимка: БГНЕС