Циклон носи бури и проливни дъждове в Гърция, насочва се и към България

Спадът на температурите се очаква да се усети в цялата страна

25.11.2023 | 21:30 Редактор: Искра Ангелова
Циклон носи бури и проливни дъждове в Гърция, насочва се и към България

Според  метеорологичната служба на Гърция /EMY/ значително влошаване на времето се очаква днес през вечерните часове до ранните часове на неделната сутрин и голям спад на температурите.

Спадът на температурите се очаква да се усети в цялата страна до ранните часове на неделната сутрин. Според последните прогнозни причината за това влошаване на времето ще бъде силният въздушен поток над Северния Атлантик и Европа, който ще допринесе за бързото развитие и задълбочаване на ниско барометрично налягане в южната част на Адриатическо море утре сутринта на разсъмване.

През утрешния ден се очаква този минимум да се придвижи към североизточната част на Егейско море, а в неделя - на североизток към Черно море, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция - Силвия Станчева.

Студеният циклон от Северна Гърция ще премине през Южна и Източна България и ще навлезе в Черно море. Според зам.-председателя на Управителния съвет на Центъра за изследване на управлението на кризи на Гърция - Димитрис Зиакопулос, този циклон ще се превърне в метеорологична бомба, а експертите говорят за взривоопасен циклогенез в Черно море.

Зиакопоулос също прогнозира, че циклонът от Гърция по-пътя си ще се усили и ще предизвика значително усилване на ветровете, проливни дъждове и бури.

Снимка: БГНЕС / Архив