Гърция се готви за екстремно време - "Оливър" нахлува с бясна скорост

Ще се редуват дъжд, бури, сняг

24.11.2023 | 15:13 Редактор: Елеонора Танева
Гърция се готви за екстремно време -

Гръцката национална  метеорологична служба /EMY/, издаде извънреден бюлетин  за влошаване на времето от тази събота и неделя.  Очаква се нова вълна от лошо време, наречена "Оливър", да донесе екстремни явления в страната, засягащи много райони.

Студеният фронт ще доведе до бурни ветрове в почти цяла Гърция,  силни дъждове и бури ще има главно на запад, северната и източната островна част, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Превалявания от сняг ще има по високите части на континента, както и в полупланинските райони на Тракия и Македония.

Новата вълна от лошо време ще доведе до осезаем спад на температурите от събота през нощта и особено в неделя, когато в Йонийско и континенталните райони те ще се понижат с 8 до 10 градуса, а в останалите райони - с 4 до 6 градуса по Целзий.

Силните явления през нощта срещу събота ще бъдат ограничени до Източна Македония, Тракия и източния гръцки остров, а в останалата част от страната ще отслабват.

Снеговалежи ще има от вечерните часове на събота  до обедните часове на неделя  в континенталните планини, но и в полупланинските райони на Тракия и Македония с ориентировъчен надморска височина 500-700 метра.

Полицията проверява дали колите са снабдени с вериги за сняг, независимо в каква посока се движат. Глобата е 80 евро. Засилено е движението от всички гранични пунктове, като още на границата информират шофьорите за пътната обстановка, съобщават от пътна полиция.

Да се внимава при пътуване в цялата страна, особено в планинските райони, съветват полицаите.

Снимка: БГНЕС


1
2 rate up comment rate down comment 1
ХААРП
преди 5 месеца