Откриха 91 кг кокаин за 4 млн. евро в контейнер с банани на пристанище в Гърция

Контейнерът е бил разтоварен в Пирея

25.11.2023 | 17:45 Редактор: Искра Ангелова
Откриха 91 кг кокаин за 4 млн. евро в контейнер с банани на пристанище в Гърция

80 пластмасови пакета, съдържащи 91 кг кокаин и на стойност от приблизително 4 000 000 евро, бяха намерени и иззети в контейнер с подредени банани в Пирея. Както съобщи бреговата охрана, контейнерът е бил разтоварен от кораб под либерийски флаг, идващ от Еквадор вечерта на понеделник, 13 ноември, със законен товар банани.

Контролът и идентифицирането на наркотичните вещества бяха извършени от смесена група от ръководители от Дирекцията за борба с наркотиците и контрабандата (DI.DI.NAL.) на Щаба на бреговата охрана - Гръцката брегова охрана и Регионалният екип за борба с наркотиците (P.O. DI.N.) на Централната пристанищна администрация на Пирея, със съдействието на служители от 3-а митница на Пирея - Прокуратура за контрабанда. При същата проверка е иззет и GPS тракер, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция - Силвия Станчева.

Тази съвместна операция се проведе в рамките на междуведомственото сътрудничество за борба с наркотрафика и след използване на информация от DI.DI.NA.L. Както се посочва в съобщението, след това е извършено допълнително разследване  в пристанището на Солун в допълнителни шестнадесет контейнера, свързани с оригиналния, с отрицателни резултати.

Екипи K-9 и самоходни рентгенови превозни средства на горепосочените власти, както и на Централната пристанищна администрация на Кавала, участваха в многодневните разследвания. Извършва се предварителна проверка от Централно пристанищно управление на Пирея, а проба от задържаното количество наркотично вещество е взета за изследване от екип на  Гръцката служба за Държавна обща химия.

Снимка: БГНЕС / Архив