Кой ще живее и кой ще умре: Изборът е на лекари в Газа, които са в Ада за медиците

Денонощно в операционните ампутират крайници

24.11.2023 | 22:16 Редактор: Ивета Велева
Кой ще живее и кой ще умре: Изборът е на лекари в Газа, които са в Ада за медиците

В претъпканите коридори на европейската болница в Хан Юнис изтощените лекари решават кой от огромния поток пациенти, пристигащи от север на Газа, да живее или да умре.

Стотици жертви се преместиха на юг през последните дни след евакуацията на болниците в град Газа. Огромното количество медицински персонал вече се бори с остра липса на лекарства, намаляващи хранителни дажби и прекъсване на захранването и комуникациите. Ранените хора се присъединиха към хиляди разселени, търсещи подслон и безопасност в медицински заведения.

Пол Лей, ортопедичен хирург в европейската болница, казва, че разселените хора спят в асансьори, малък екип работи денонощно в четири операционни зали, за да ампутира крайници, заразени след дни без лечение. Има и остър недостиг на болкоуспокояващи. Решението за избор трябваше да се вземат незабавно, което в един случай означаваше оставяне на 12-годишно дете да умре само с палиативни грижи, за да се запазят намаляващите ресурси.

Лей каза, че болницата е приела 500 пациенти, евакуирани от болници в Северна Газа през последните дни.

"Много не са получили лечение в продължение на девет или десет дни, защото болниците там не функционираха, дори и да бяха отворени", казва той пред The Guardian.

"Това е ситуацията тук. Това е работеща болница, но сме претоварени. Няма къде да се евакуират хората. Няма път за бягство. Ние вероятно сме една от последните линии на защита", споделя той.

В отделението по изгаряния на европейската болница има 78 пациенти, близо две пети от които деца под пет години.

"Никога не съм виждал нещо подобно. Бил съм в много военни болници, където типът рани е един и същ, но броят им е огромен. Никога не напускаме болницата. Работим денонощно", казва още Лей, 60-годишеният френски гражданин, който е пристигнал в Газа с екип от Международния комитет на Червения кръст преди почти четири седмици.

Болничният персонал се надява, че четири или петдневното прекратяване на огъня между Израел и "Хамас", което започна в петък, може да доведе до траен край на военните действия – или поне до възможност за получаване на доставки на хуманитарна помощ. Въпреки това те също се опасяват от пристигането на повече пациенти, тъй като ранените жертви се евакуират от северната част на Газа по време на всяка пауза.

На територията на болничния комплекс хиляди отчаяни семейства са натъпкани в дървени или картонени убежища. Израелските въздушни удари не са насочени към болницата и зачитат зоната около съоръжението – въпреки че шрапнел е ударил сградата, а взривът от бомбардировката е счупил прозорци.

"Хамас" умишлено се имплантират в болници, в училища, в жилищни райони, в съоръжения на ООН. Те изстрелват ракетите си оттам. Хиляди от тях. Те умишлено се насочват към цивилни и умишлено се крият зад цивилни и ги използват като жив щит. Това е военно престъпление", казва още французинът.

На други места в Хан Юнис десетки хиляди хора са се натъпкали в приюти, управлявани от ООН. В един от тях, център за професионално обучение преди войната, повече от 35 000 души споделят 48 тоалетни и четири душа, казаха администраторите пред The Guardian тази седмица.

"Условията са ужасяващи. Всички деца се разболяват от кашлица или стомашни проблеми. Има спорове за места за спане и храна", каза администратор, който нямаше право да говори с медиите.

"В магазините няма храна и гориво. Дори дървото е рядко и скъпо, така че хората секат дървета по улиците. Солта е наистина рядка. Никой няма и ако имате малко, можете да го размените за много храна", казва още администраторът.

"Ние правим нашето сортиране. Питаме дали ще вземем този пациент, защото ще има добри шансове да оцелее, вместо да предприемем отчаяни мерки за пациент, който ще умре след два или три дни. Това звучи добре на хартия, но когато трябва да вземете решение, е различно. Има 12-годишно дете с 90% изгаряния, така че няма да го лекуваме, освен за контрол на болката, който не е достатъчен", споделя Лей.

Четете повече на: dnes.bg

Снимка: БГНЕС