След близо 50 дни в плен "Хамас" освободи заложници, качиха ги на военни хеликоптери

Израел освободи 39 палестински затворници

24.11.2023 | 18:55 Редактор: Елеонора Танева

"Хамас" освободи първата група заложници, които държи в плен от 7 октомври. 13 израелци бяха предадени на Червения кръст и се отправиха към границата с Египет. Сред тях е 34-годишна майка с двете си дъщери, на 2 и 4 години, жена на 85 години и семейство от три поколения - баба, нейната дъщеря и внук. Кайро организира посрещане на пункта "Рафах" като част от споразумението за примирие.

Предаването на заложниците е станало в болница в град Хан Юнис в южната част на Ивицата Газа. За прехвърлянето им в Израел бяха осигурени военни хеликоптери на пункта "Рафах". Така започна да се изпълнява договореното с посредничеството на Катар и Кайро споразумение за временна пауза в боевете между Израел и Хамас.

Първото съобщение беше за освободени 12 тайландци, а след това стана ясно, че са пуснати и 13-те израелски граждани. Израел, от своя страна, съгласно споразумението, предава 39 палестински затворници. За да се осъществи размяната от 7 сутринта влезе в сила примирието, което е с изцяло хуманитарна цел. То обаче изглеждаше "нестабилно" и през този ден, защото и двете страни се обвиняваха в нарушения.

"Роднините на 13-те заложници, избрани да бъдат освободени днес, са информирани. Освобождаването на всеки допълнителни 10 заложници ще удължава паузата в боевете с един ден", уточни говорителят на Израелскитe сили - Даниел Хагари.

Режимът на примирие трябва да продължи най-малко четири дни. До изтичането му се очаква общо 50 заложници да бъдат разменени срещу 150 палестински затворници. Кореспондент на "Ройтерс" видя десетки израелски военни машини, включително танкове, да се отдалечават от Ивицата Газа. Изтеглени са били и бронирани колони от войници. 

Израелската армия заяви, че преди примирието е извършила оперативна подготовка и е унищожила тунели в района на болницата "Ал Шифа". 

"Примирието ще трае кратко и ще има своят край. След това интензивните военни действия в Газа ще продължат поне още два месеца. Армията ще продължи да оказва натиск за освобождаването на още заложници. А след края на интензивните сражения ще има нужда от продължаване на многобройните операции в анклава, докато произтичащата оттам военна заплаха не бъде ликвидирана", категоричен беше министърът на отбраната на Израел - Йоав Галант.

По-рано от Египет в Газа влязоха десетки камиони с гориво и хуманитарна помощ за цивилното население.

Вижте повече в репортажа на Григори Недялков.

Снимка: БГНЕС