Нестабилно е прекратяването на огъня между Израел и "Хамас"

Израелската армия е унищожили редица тунели в района на болницата "Ал Шифа"

24.11.2023 | 14:20 Редактор: Ивета Велева

Примирието между Израел и "Хамас" започна в 7 часа българско време, според обявения ден по-рано план. Договореното прекратяване на огъня, обаче изглежда "нестабилно", предават световните агенции. И двете страни се обвиняват в нарушения на условията на споразумението.

Почти до началото на примирието сраженията бушуваха с пълна сила. Служители в управлявания от "Хамас" анклав казаха, че болница в град Газа е била сред бомбардираните цели.

И двете страни подчертават, че паузата е временна. Днес трябва да бъдат освободени 13 израелски жени и деца, които са заложници на екстремистите от "Хамас". По силата на споразумението Израел предава 39 палестински затворници.

"Роднините на 13-те заложници, избрани да бъдат освободени днес, са информирани. Освобождаването на всеки допълнителни 10 заложници ще удължава паузата в боевете с един ден", каза говорителят на израелските сили Даниел Хагари.

Режимът на примирие ще продължи най-малко четири дни. В този отрязък от време се очаква общо 50 заложници да бъдат разменени срещу 150 палестински затворници, държани от Израел.

Кореспондент на "Ройтерс" е видял десетки израелски военни машини, включително танкове, да се отдалечават от Ивицата Газа. Изтеглени са били и бронирани колони от войници. Израелската армия заяви, че преди примирието е извършила оперативна подготовка и е унищожили редица тунели в района на болницата "Ал Шифа".

"Примирието ще трае кратко и ще има своя край. След това интензивните военни действия в Газа ще продължат поне още два месеца. Армията ще продължи да оказва натиск за освобождаването на още заложници. А след края на интензивните сражения ще има нужда от продължаване на многобройните операции в анклава, докато произтичащата оттам военна заплаха не бъде ликвидирана", заяви министърът на отбраната на Израел Йоав Галант.

По информация на CNN през граничния пункт "Рафах" от територията на Египет в Газа вече са влезли десетки камиони с гориво и хуманитарна помощ. 

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС