Макрон предупреди за опасно сближаване между Русия и Северна Корея

През септември Ким Чен Ун посети руския Далечен изток

20.11.2023 | 17:10 Редактор: Толя Стоянова
Макрон предупреди за опасно сближаване между Русия и Северна Корея

Френският президент Еманюел Макрон изрази "дълбока загриженост" пред китайския си колега Си Дзинпин относно "обявеното военно сътрудничество" между Русия и Северна Корея, съобщи Елисейският дворец след разговора между двамата лидери, предаде АФП.

"Надяваме се, че Китай осъзнава колко проблематично е това развитие за Франция и Европейския съюз като цяло, тъй като то естествено би довело до увеличаване на мащаба на тази руска агресия срещу Украйна", добави френското президентство.

През септември севернокорейският лидер Ким Чен Ун направи пътуване до руския Далечен изток, където се срещна с Владимир Путин. Тази среща беше последвана от няколко доставки на оръжие, според Сеул, който изчислява, че Северна Корея е доставила 1 млн. снаряда на Русия за войната ѝ в Украйна, в замяна на ноу-хау в областта на космическите технологии, информира БГНЕС.

"На този етап загрижеността е предимно севернокорейска, тъй като именно те обявиха по време на посещението на Ким Чен Ун в Русия, че има реално желание да се постигне напредък във военното сътрудничество", обясниха от обкръжението на Еманюел Макрон.

В края на държавното посещение на френския президент в Китай през април Париж каза, че Си Дзинпин, близък съюзник на Владимир Путин, е заявил, че е готов да работи с Франция "за създаване на условия за преговори" между Москва и Киев. Малко след това китайският лидер проведе телефонен разговор с украинския президент Володимир Зеленски, което беше възприето от френска страна като положителен резултат от посещението на Еманюел Макрон. Седем месеца по-късно обаче ситуацията реално не се е променила.

"Очевидно целта остава да имаме китайска позиция, която да ни доведе до решение, съответстващо на целите, поставени от украинците, и в рамките на международното право", добави френският съветник.

Снимка: БГНЕС