Лавров: В САЩ и Европа има голям брой симпатизанти на Русия

Руският външен министър отчете засилено взаимодействие с Индия и арабските страни

20.11.2023 | 15:28 Редактор: Вяра Димова
Лавров: В САЩ и Европа има голям брой симпатизанти на Русия

В европейските страни и САЩ има значителен брой симпатизанти на Русия. Това каза руският външен министър Сергей Лавров на 41-то заседание на Съвета на ръководителите на субекти на Руската федерация, съобщават руски медии.

"И в Европа, и в САЩ има много хора, които симпатизират на нашата страна. Форумът на обединените култури в Санкт Петербург за пореден път убедително потвърди това", коментира Лавров.

Според него през изминалата година най-интензивно е сътрудничеството между субектите на федерацията със съседните страни, сред които Азербайджан, Армения, Беларус, Казахстан и Узбекистан.

"По-голямата част от регионите поддържат тесни връзки във всички области с Китай, а взаимодействието с Индия и арабските страни се засили", каза Лавров.

"Изхождам от факта, че културната дипломация в регионите трябва да излезе на качествено ново ниво в интерес на укрепването на авторитета на нашата страна при формирането на нейния обективен имидж в чужбина. Ясно е, че тази работа изисква постоянно внимание и адаптиране към променящите се реалности и Министерството на външните работи ще подходи към сътрудничеството с нашите колеги по този начин, за да повиши ефективността на културната и хуманитарната политика и да подобри координацията по този въпрос", подчерта руският външен министър, цитиран от "Труд".

Лавров припомни, че в началото на тази година в министерството беше създадено ново подразделение - отдел за многостранно хуманитарно сътрудничество и културни връзки. Неговите служители, според министъра, ще бъдат готови да предоставят информация, експертна и практическа помощ на всички субекти на федерацията.

Снимка: БГНЕС