Лавров: Отношенията между Русия и Иран са стратегически

Сътрудничеството между двете страни се развива интензивно

10.10.2023 | 15:05 Редактор: Толя Стоянова
Лавров: Отношенията между Русия и Иран са стратегически

Руско-иранските отношения могат да се считат за стратегически. Това каза руският външен министър Сергей Лавров в приветствието си към участниците в Техеранския бизнес форум Expo-Russia Iran, публикувано на сайта на руското дипломатическо ведомство.

"Руско-иранските отношения, основани на добрите традиции на приятелство и добросъседство, днес с право могат да се считат за стратегически. Поддържа се редовен поверителен диалог на най-високо ниво, сътрудничеството се развива интензивно между правителствата, парламентите, министерствата и ведомствата, регионите и бизнес кръговете", отбеляза Лавров.

Той обърна внимание на факта, че в продължение на много години на ефективно взаимодействие между Русия и Иран е изградена колосална положителна основа, която позволява на двете страни уверено да укрепват позициите си в трансформиращата се световна икономическа система, предаде "Труд".

"В този смисъл вашият форум, който се провежда тези дни в иранската столица, е голямо, наистина важно събитие за по-нататъшното насърчаване на двустранното сътрудничество в индустриалната, търговско-инвестиционната, транспортната, енергийната, научно-технологичната и много други приоритетни области", добави Лавров.

Снимка: БГНЕС