Аржентина има нов президент, обеща "шокова" терапия: Моделът на упадък приключи

Плановете му включват закриване на централната банка и отказване от песото

20.11.2023 | 10:50 Редактор: Искра Ангелова
Аржентина има нов президент, обеща

Аржентина избра за свой нов президент либертарианеца с десни убеждения Хавиер Милей, залагайки на аутсайдер с радикални възгледи, който да оправи икономиката, засегната от трицифрена инфлация, надвиснала рецесия и нарастваща бедност, предаде Ройтерс.

Милей яхна вълната от гняв на избирателите срещу основните политически сили и спечели с по-голяма от очакваната разлика. Той получи около 56% от гласовете срещу малко над 44 на сто за съперника му, перонисткия министър на икономиката Серхио Маса. Няколко минути преди обявяването на резултатите Маса призна поражението си и обяви пред своите симпатизанти, събрали се в неговия предизборен щаб в Буенос Айрес, че Милей "е президентът, когото мнозинството аржентинци са избрали за следващите 4 години". Маса, който излезе начело на първия тур на 22 октомври, допълни, че се е обадил на Милей да го поздрави и да му пожелае късмет.

"Моделът на упадък приключи, няма връщане назад. Изправени сме пред колосални проблеми: инфлация, стагнация, липса на истински работни места, несигурност, бедност и нищета. Проблеми, които могат да бъдат решени, само ако възприемем отново идеите на свободата", заяви Милей в предизвикателна реч след обявяването на резултата, като същевременно призна предизвикателствата, които стоят пред него.

Милей, който се самоопределя като анархокапиталист, предлага да се намали ролята на държавата и да се овладее инфлацията, докато министърът, срещу когото той се бори, предупреди хората за отрицателните последици от подобна политика. Изборите принудиха мнозина да решат кого от двамата смятат за по-малкото зло, отбеляза Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Новоизбраният президент обещава шокова терапия. Плановете му включват закриване на централната банка, отказване от песото и драстично намаляване на разходите - потенциално болезнени реформи, които обаче се харесаха на избирателите, разгневени от икономическите неволи, посочи Ройтерс.

Снимка: БГНЕС