Гърция ще бъде домакин на най-голямото въздушно учение на НАТО през 2024 г.

Страната ще демонстрира новополучените самолети Rafale и модернизирания F-16 Viper Block50

18.11.2023 | 08:18 Редактор: Елеонора Танева
Гърция ще бъде домакин на най-голямото въздушно учение на НАТО през 2024 г.

Две гръцки бази ще бъдат домакини на най-големите междусъюзнически въздушни учения през 2024 г. – "Флаг на Рамщайн“ на  НАТО и ще се проведе в Гърция за първи път. Според  графика двете  бази ще приемат самолети и персонал от почти всички страни от Алианса, като Гърция е в центъра на планирането на НАТО в особено критичен период за геополитически събития в Източното Средиземноморие. Войната между Израел и "Хамас" доведе до появата на мощни американски и други сили. Атина предостави част от островите Суда и Елефсина за паркиране и обслужване на съюзнически единици.

Решението за провеждане на учения “Флаг на Рамщайн“ в Гърция беше прието още преди началото на войната в Израел. Тъй като рискът от разрастване на кризата с евентуално участие на други страни – както пряко, така и чрез посредници – във военните операции в Близкия изток остава. Ученията представляват важна възможност за Атина да демонстрира стабилизиращата си роля в района на Източното Средиземноморие, според гръцкото правителство, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

От гръцка страна е планирано целият въздушен флот да участва в учението, с новополучените самолети Rafale и модернизирания F-16 Viper Block50 в челните редици на операциите. Това е отлична възможност да се демонстрира високото оперативно ниво на военновъздушните сили  на Гърция пред съюзниците й. Очаква се гръцката противовъздушна отбрана да играе водеща роля, като разположи своите части в цялата страна, докато военноморските сили и частите на силите за специални операции ще участват в учение, изпълняване на мисии за демонстриране на поразителни цели.

Снимка: БГНЕС