Здравното министерство в Газа: Израелски булдозери рушат болницата "Аш Шифа"

От Израел продължават с насочена операция в района

16.11.2023 | 07:45 Редактор: Елеонора Танева
Здравното министерство в Газа: Израелски булдозери рушат болницата

Здравното министерство в управляваната от палестинското ислямистко движение "Хамас" Ивица Газа съобщи, че израелската армия е разположила булдозери в болница "Ал Шифа", за която подозира, че се използва като военен обект от "Хамас", предаде Франс прес.

"Израелски булдозери разрушиха части от южния вход" на болницата, съобщи министерството в кратко изявление. Потърсени за коментар от АФП, израелските военни заявиха, че в момента се извършва операция на територията на болницата.

"Осъществяваме насочена операция в болница "Аш Шифа". Продължаваме да напредваме", заяви в канала на израелската армия в Telegram генерал-майор Ярон Финкелман, който отговаря за операциите в Ивицата Газа, цитиран от БТА.

Вчера армията предприе операция в основната болница в Газа, предизвиквайки международно безпокойство и критики, след което изтегли войниците и танковете си. По данни на ООН в този болничен комплекс се намират около 2300 души, включително пациенти, медици и разселени хора.

Нарушавайки мълчанието си за първи път от началото на войната между Израел и "Хамас", Съветът за сигурност на ООН призова вчера за "хуманитарни паузи и коридори" в ивицата Газа.

Израелската армия обвинява палестинското движение "Хамас", че използва болница "Аш Шифа" като военна база.

Сътрудник на АФП е видял израелската армия да се предислоцира около болницата в късния следобед вчера.

Снимка: БГНЕС