Танк и над 100 войници нахлуха в болницата "Ал Шифа", издирват терористи

САЩ имат разузнавателна информация за тунели под болницата, използвани от "Хамас"

15.11.2023 | 14:20 Редактор: Елеонора Танева

Израелските сили предприеха операция срещу "Хамас" в най-голямата болница в Ивицата Газа - "Ал Шифа". Израел твърди, че операцията е съсредоточена в конкретен район и се провежда от специално обучени военни. В нея участват и медицински екипи и военнослужещи, които говорят арабски.

Очевидци съобщиха пред БиБиСи, че през вход на болницата са влезли танкове и над 100 войници. Здравните служители в Газа са били информирани, че израелски сили ще нахлуят там. Това каза говорител на здравното министерство в ивицата като уточни, че няма яснота за действията и намеренията на израелските военни. 

Те твърдят, че операцията е насочена към предполагаем команден център на "Хамас". В болницата все още се намират стотици хора. 

"Въз основа на разузнавателна информация и оперативна необходимост силите провеждат прецизна и целенасочена операция срещу "Хамас" в конкретен район в болница "Ал Шифа". През последните няколко седмици многократно посочвахме, че продължаването на използването на болница "Ал Шифа" за военни цели от страна на "Хамас" ще доведе до прекратяване на нейната защита по силата на международното право", заяви говорителят на Израелските сили Даниел Хагари.

В подкрепа на израелските твърдения САЩ потвърдиха, че и те разполагат с разузнавателна информация за тунели под болницата, които са използвани от терористите от "Хамас".  

В същото време Вашингтон, както и международни организации и други западни държави, призовават отново болниците и пациентите в тях "да бъдат защитени". Израелската армия каза, че е доставила на "Ал Шифа" кувьози и бебешка храна. 

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС