Израел обучи медици да различават пациенти от терористи в болницата в Газа

"Призоваваме всички терористи от "Хамас", присъстващи в болницата, да се предадат", заявиха от Силите за сигурност

15.11.2023 | 10:02 Редактор: Елеонора Танева
Израел обучи медици да различават пациенти от терористи в болницата в Газа

Израелски военни са подготвяли прецизно операцията в най-голямата болница в Газа - "Ал-Шифа", под която е предполагаемият команден център на "Хамас".

Екипите включват медицински лица и говорещи арабски език, които са преминали специално обучение, за да действат в тази сложна и чувствителна среда. Целта е да не бъдат наранени цивилни, използвани от "Хамас" като живи щитове. Това става ясно от публикация в Telegram на Силите за сигурност на Израел.

Те публично предупреждаваха през последната седмица, че използването на болницата от терористите застрашава нейния статут, съгласно международното право и дадоха време за спиране на злоупотребата с лечебното заведение. Вчера имаше последно предупреждение към властите в Газа, че всички военни дейности в рамките на болницата трябва да бъдат прекратени в рамките на 12 часа, но това не стана.

Силите за сигурност на Израел организират широкомащабни евакуации на болницата и поддържат редовен диалог с болничните власти. 

"Призоваваме всички терористи от "Хамас", присъстващи в болницата, да се предадат", пише още в съобщението в Telegram канала.

Снимка: БГНЕС