Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Проф. Чуков: След войната Нетаняху е пътник

Арабистът не очаква конфликтът Израел-"Хамас" да се разства

14.11.2023 | 21:19 Редактор: Елеонора Танева

Войната Израел-"Хамас" достигна пик, едва ли ще се разраства. Няма да има война извън пределите Израел-Газа. Няма индикации, че ще продължи 3-4 месеца. Изралеският външен министър призна - "световното обществено мнение ни дава 2-3 седмици". Това коментира арабистът проф. Владимир Чуков в студиото на "Денят ON AIR". 

По думите му няма политическо решение, 9 г. израелското правителство не е в състояние да предложи вариант, който да пребори идеологията.

"Когато приключи войната Нетаняху е пътник. В момента не може да бъде сменен, никога по време на война не се сменя лидер. Това, което той предлага, е неработещо. В Държавата Израел трябва да изберат политици, вероятно Бени Ганц се казва бъдещият премиер, който е центрист и да се хване с конструкцията на някаква политическа схема", прогнозира проф. Чуков.

Арабистът е категоричен, че най-правилният път е обединение на арабите, на международната общности и на ЕС.

"Европа би трябвало да има голяма отговорност, защото ние ги храним. Ние даваме нашата лепта в бюджета на ЕС и пропорционални им даваме 50-60% - това са европейски пари", каза събеседникът пред Bulgaria ON AIR.

Той добави, че това, което предлага "Хамас", няма да доведе до никъде. 

"Дай Боже тази война да свърши час по-скоро. Има спящи клетки навсякъде по света. Европа трябва много добре да си направи преценката", добави проф. Чуков.

Гледайте целия разговор във видеото.