Откриха боен арсенал, пари и бебешки шишета в бункер на "Хамас" под детска болница в Газа

Евакуират бебета в кувьози от най-голямата болница в Газа

14.11.2023 | 15:42 Редактор: Елеонора Танева

Израел и "Хамас" са близо до сделка за освобождаването на 70 заложници. На този фон израелската армия показа команден център на терористичната групировка, който се намира под детска болница в Газа. 

В мазетата и тунелите под болницата е открито голямо количество оръжие, компютри и пари. Все още над 240 души остават в плен на групировката. 

"Женски дрехи, въже около стола... Вижте това, вижте – шише за бебешко мляко - това е място, за което подозираме, че са държани заложниците", казва Хагари.

Говорителят на армията Даниел Хагари показа и тунелите, които водят под детската клиника "Рантизи"

"Отидох в болницата с видеокамера, за да покажа лично конкретни доказателства, че "Хамас" използва болниците като инструмент за война. Под болницата, в мазето, открихме команден център на "Хамас" пълно е с оръжия, жилетки за самоубийствени атентати, гранати, ракети, ерпегета, компютри, пари. Открихме и знаци, че вътре са държани заложници", добави Хагари.

Израелската армия обкръжи с танкове и най-голямата болница в Газа – "Ал-Шифа", в тунели под която командването твърди, че се намира щабът на "Хамас". Все още вътре има стотици пациенти, които очакват да се евакуират. Съобщава се, че е започнало превозването на бебета в кувьози.

Американският президент Джо байдън призова болницата да бъде защитена.

"В контакт сме с израелците и имам надежда, че действията няма да бъдат толкова агресивни. Болницата трябва да бъде защитена", категоричен е американският президент.

Същевременно, от "Хамас" съобщиха в Тelegram, че ще пуснат 70 израелски заложници, ако бъде обявено 5-дневно прекратяване на огъня. Това е категоричното им условие. Групировката обвини Израел, че бави възможността за постигането на сделка.

Вижте повече в репортажа.