Испания евакуира свои граждани от Газа през "Рафах"

Те са били посрещнати от представители на испанското посолство в Триполи на границата

14.11.2023 | 20:45 Редактор: Толя Стоянова
Испания евакуира свои граждани от Газа през

Първата група испанци, които се евакуират от Ивицата Газа, преминаха през контролно-пропускателния пункт "Рафах", който свързва анклава с Египет. Новината съобщи министърът на външните работи Хосе Мануел Албарес.

Според Албарес става въпрос за група от 40 души, които са испанци по рождение или имат двойно гражданство. Те са били посрещнати от представители на испанското посолство в Триполи на границата, след което трябва да бъдат прехвърлени на Иберийския полуостров със самолет на испанските военно-въздушни сили.

По думите на министъра операцията по извозването им не е била оповестена предварително от съображения за сигурност. Това е довело до напрежение и протести от страна на роднините им в Испания, след като е станало ясно, че останалите страни вече са извели гражданите си, а испанците са се намирали все още на палестинска територия.

В Газа по данни на испанските власти има около 180 души с испански паспорта. Разрешение да напуснат територията имат 200 души, като в списъците има включени включени съпрузи и други роднини, предаде БНР.

Евакуирането им ще става на групи от 30-40 души на ден, посочи координатора на испанската общност в анклава Салах Ауад Ел Суси, който също е включен в списъка на заминаващите.

Снимка: БГНЕС