Кипър е на прицел след скандално разследване с руски олигарси

Изтеклите данни хвърлят светлина върху непрозрачни офшорни структури

14.11.2023 | 22:07 Редактор: Толя Стоянова
Кипър е на прицел след скандално разследване с руски олигарси

Кипър е на прицел след разкриващото разследване на "Гардиън" за руски олигарси, които са прехвърлили активи за стотици милиони, избягвайки санкциите след нахлуването на Русия в Украйна. В доклада на "Гардиън" се споменава ролята на кипърските счетоводители  и други консултанти в управлението на транзакциите, докато силите на Владимир Путин са извършвали офанзивата в Украйна. Доказателствата идват от "Cyprus Confidential" - изтичане на 3,6 млн. документа чрез анонимен източник към Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ) и германската "Paper Trail Media", които проведоха разследването заедно с "Гардиън".

Това е най-голямото изтичане на финансови данни за Кипър, правено някога. Данните хвърлят светлина върху непрозрачни офшорни структури, управлявани от счетоводители и доставчици на корпоративни услуги в Кипър - държава членка на ЕС. "Гардиън" отбелязва, че те могат да доведат до неразкрити плащания към влиятелен фактор на Запад, но също така разкриват възможни нарушения на правилата за финансиране на футболни клубове, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Изтичането на информация разкрива мащаба на ролята на Кипър като врата към Европа за свързания с Кремъл елит. Сред 104-те руски милиардери, посочени от списание "Форбс" през 2023 г., две трети фигурират с членове на семействата си като клиенти на кипърските доставчици на професионални услуги. Има записи, свързани със 71 руски клиенти, на които са наложени санкции от февруари 2022 г. насам. Много от тези взаимоотношения междувременно са били прекратени, твърдят съветниците.

Документите разкриват как Кипър и други бизнес консултанти са помогнали на един от най-могъщите руски олигарси, Алексей Мордашов, да се опита да прехвърли 1 млрд. паунда в публично дружество в деня, в който попада под санкциите на ЕС. На "Гардиън" беше съобщено, че прехвърлянето е предмет на текущо наказателно разследване в Кипър. 600 000 евро неразкрити плащания от компании, свързани със същия олигарх, към влиятелен германски журналист, смятан за водещ експерт по Русия, в подкрепа на публикуването на две книги за Путин. Десетки милиони евро в офшорни плащания, извършени от Роман Абрамович по време на собствеността му на футболния клуб "Челси" към агенти, скаути и ръководители на клуба, които може да са нарушили строгите правила за футболно счетоводство. Неясни сделки, които са позволили на Абрамович и на супер агента Пинхас Захави да контролират кариерите на 21 млади футболисти в рамките на спорни сделки за собственост на трети страни, които са сравнявани с обвързан труд.

Разследването разкрива "как световният счетоводен гигант PwC, известен преди това като Price Waterhouse Coopers, е поставил кипърския си офис и 1100 служители в услуга на съюзниците на Путин по време на кървавото нахлуване на Русия в Украйна. Проектът предоставя задълбочен поглед върху това как PwC е помогнала на Алексей Мордашов, един от най-богатите руски индустриалци, да прехвърли инвестиция на стойност 1,4 млрд. долара от свое име в кратък срок, за да избегне санкциите на ЕС.

"Всички твърдения за неспазване на приложимите закони и разпоредби се приемат много сериозно, разследват се и при необходимост се предприемат съответните действия.", заяви говорителят на PwC.

Мордашов и PwC казаха, че не са запознати с наказателното разследване. "Гардиън" отбелязва, че не е видял никакви доказателства за намерение за нарушаване на правилата. Според Съда на Европейския съюз решението на ЕС за налагане на санкции на Мордашов е било потвърдено с решение от септември, но олигархът може да обжалва отново.

Изтеклите документи, които датират от средата на 90-те години на миналия век до април 2022 г., показват близо 800 дружества и тръстове, регистрирани в тайни данъчни убежища, притежавани или контролирани от руснаци, които са подложени на санкции от 2014 г. насам, когато Русия анексира Крим. Сред тях са над 650 кипърски дружества и тръстове.

"Стратегията на нашето правителство, което встъпи в длъжност през март 2023 г., е нулева толерантност по отношение на въпроси, свързани със санкции за укриване на данъци и нарушаване на закона, и по този начин да запази името на страната като надежден финансов център. Бих искал да подчертая, че нашето правителство е недвусмислено ангажирано с борбата с корупцията и незаконното финансиране и предприема всички необходими мерки, за да гарантира пълното прилагане на санкциите на ЕС", каза говорителят на кипърското правителство Константинос Летибиотис.

Бившият президент на Кипър Никос Анастасиадис също е замесен в скандала с руските пари. В доклада от разследването на "Гардиън" е посочен  за транзакции на руски пари през Кипър.

Разследване от 2019 г. на медийния партньор на ICIJ OCCRP установи, че преди Анастасиадис да встъпи в длъжност, партньори в неговата адвокатска кантора са служили, като служители в компании, свързани с огромни операции, за които има подозрения за пране на пари, включително сделки, свързани със съюзници на Путин. При встъпването си в длъжност Анастасиадис оставя фирмата на двете си дъщери и други съдружници и заминава за Москва, където се среща с Путин и осигурява сделки, които насърчават по-тесните икономически и финансови връзки.

Снимка: БГНЕС


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 5 месеца
Не мога да разбера едно как все руснаците ви пречат. Путин влезе в *** да защити собствения си народ от фашисткия и американския тормоз. Има ли държава в света където са влезли американски олигарси и да не са я съсипали. Но те са добри така ли. Хайде стига с вашето лицемерие Докато има САЩ ще има и терор. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Будинов
преди 5 месеца
То и децата знаят че Кипър е продънен от корупция но видите ли България е най корумпирана е ЕС.Половината Кипър е руска собственост,но всички се правят на неразбрали,нечули и тн Сигнализирай за неуместен коментар