Кипър подготвя кораби с хуманитарна помощ за Газа

Те ще отплават от пристанището в Лимасол

01.11.2023 | 23:06 Редактор: Толя Стоянова
Кипър подготвя кораби с хуманитарна помощ за Газа

Кипър обяви, че планира да изпрати кораби, натоварени с хуманитарна помощ, директно до Газа, където персоналът на ООН ще ги получава за евентуално разпределение. Правителственият говорител на Кипър Константинос Летимбиотис заяви, че израелският министър-председател Бенямин Нетаняху е "видял инициативата в положителна светлина" по време на дълъг телефонен разговор вчера с кипърския президент Никос Христодулидис.

Кипър все още разработва заедно със страни членки на ЕС и арабски държави логистичните подробности от плана си за хуманитарен коридор, през който ще се транспортират помощи от главното кипърско пристанище в Лимасол до Газа, когато условията на място го позволяват. Корабите ще бъдат проверявани на място преди тръгване от пристанището в Лимасол, за да се гарантира, че няма да бъде транспортирано нищо, което може да бъде използвано от групировката "Хамас" като оръжие срещу Израел, съобщи "Асошиейтед прес"

Хуманитарните нужди на Газа се увеличиха, след като започна войната между Израел и "Хамас" на 7 октомври, при която загинаха близо 1400 израелци и 8000 палестинци, а най-малко 240 души бяха взети за заложници, припомня БТА.

Заместник генералният секретар на ООН по мироопазващите въпроси Жан-Пиер Лакроа съобщи, че служителите на ООН "работят активно, за да могат да бъдат доставени повече хуманитарни помощи на населението в Газа".

Лакроа заяви, че страните трябва да изберат най-добрия начин, който ще гарантира, че помощите ще достигнат до най-нуждаещите се.

"Мога да ви уверя, че решимостта да работим активно в тази посока е налице от страна на ООН", каза зам.-генералният секретар на ООН пред репортери след срещата си кипърския президент Никос Христодулидис в Никозия днес.

Снимка: БГНЕС