Киев: Акт на отмъщение - взрив уби трима руски офицери в Мелитопол

И Русия, и Украйна често подценяват военните си загуби в продължаващата вече 20 месеца война

13.11.2023 | 10:28 Редактор: Искра Ангелова
Киев: Акт на отмъщение - взрив уби трима руски офицери в Мелитопол

Най-малко трима руски офицери бяха убити в контролирания от Москва украински град Мелитопол при взрив, за който в неделя украинското разузнаване заяви, че е "акт на отмъщение" от страна на местни съпротивителни групи. Взривът е станал по време на съботна среща на руски офицери в Мелитопол - град в Югозападна Украйна, който се превърна в център на руските сили, след като те го превзеха в първите дни на войната.

"Този акт на отмъщение, извършен от представители на местното съпротивително движение, се състоя в завзетите от руснаците (пощенски) офиси", заяви разузнавателният отдел на украинското министерство на отбраната в приложението за съобщения Telegram.

В изявлението на украинското разузнаване се казва, че на срещата в събота са присъствали офицери от руската Национална гвардия и разузнавателната служба ФСБ.

"В резултат на експлозията най-малко трима служители на Националната гвардия бяха убити в щаба", се казва в изявлението. "Информацията за други загуби на противника се уточнява."

И Русия, и Украйна често подценяват военните си загуби в продължаващата вече 20 месеца война, като същевременно преувеличават загубите, които твърдят, че са си нанесли взаимно, припомня БГНЕС.

Украйна извърши редица нападения срещу Мелитопол - град в Запорожка област с предвоенно население от около 150 000 души, който се превърна в ключов за защитата на Москва на земите, които тя контролира в момента в южната част на Украйна.

"Врагът не научава нищо и продължава да организира щаба си там", заяви пред украинската обществена телевизия Иван Федоров, кмет на Мелитопол в изгнание.

Украйна, която започна бавна и изтощителна контраофанзива в южната и източната част на страната в началото на юни, е превзела само няколко малки села по протежение на фронта. Киев заяви, че повторното превземане на Мелитопол ще отвори път към Кримския полуостров за украинските сили.

През септември украинските сили организираха ракетна атака срещу щаба на Черноморския флот в анексирания от Русия Крим. Украинските медии съобщиха, че атаката миналата седмица срещу окупирания град Скадовск в Херсонска област също е била насочена срещу руски офицери.

Снимка: БГНЕС