Зеленски: Украйна трябва да e готова за зимата, врагът може да увеличи ударите

Въздушният ни щит е по-силен от миналата година, каза той

12.11.2023 | 23:03 Редактор: Вяра Димова
Зеленски: Украйна трябва да e готова за зимата, врагът може да увеличи ударите

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Украйна трябва да се подготви за зимата, тъй като се опасява, че Русия ще поднови кампанията си за системни удари по енергийни съоръжения. Миналата година многократните атаки на силите на Москва бяха насочени срещу енергийната мрежа на Украйна, което остави хиляди хора без отопление и електричество при ниски температури за дълги периоди от време.

"Трябва да сме подготвени за възможността врагът да увеличи броя на ударите с дронове или ракети по нашата инфраструктура", заяви Зеленски в ежедневното си обръщение.

"Цялото ни внимание трябва да бъде насочено към отбраната, към всичко, което Украйна може да направи, за да улесни нашите хора да преживеят тази зима и да увеличи възможностите на нашите войски", уточни президентът.

Киев вече заяви, че засилва отбраната, за да защити ключова инфраструктура.

"Украинският въздушен щит вече е по-силен от миналата година", каза Зеленски, цитиран от БГНЕС.

Украйна е получила значителни системи за противовъздушна отбрана от Запада, включително произведените в САЩ ракети Patriot.

Президентът призова международната общност да подкрепи неговия призив. Изявлението му беше публикувано скоро, след като президентският съветник Андрий Ермак съобщи, че е пристигнал в САЩ като част от делегация, която ще обсъди подкрепата, включително "укрепването на отбраната на Украйна".

Снимка: БГНЕС