Педро Санчес събира подкрепа за нов мандат, недоволство заради споразумение

Гласуването ще се проведе следващата седмица

10.11.2023 | 19:29 Редактор: Искра Ангелова

Испанският премиер и лидер на социалистите Педро Санчес си осигури достатъчно подкрепа в парламента за нов мандат начело на правителството. Днес и Баската националистическа партия обеща своята подкрепа за опита му да състави кабинет. По-рано Санчес постигна противоречиво споразумение с каталунски лидери, което предизвика масови протести.

Санчес вече има всички шансове да получи мнозинство в 350-членната Долна камара на парламента. Гласуването ще се проведе следващата седмица. Скандално за част от партиите е споразумението с формацията "Заедно за Каталуния", което предвижда амнистия за лидерите, направили неуспешен опит да отделят областта от Испания през 2017 г.

Съгласно сделката в замяна на подкрепата за правителство - Мадрид няма да преследва над 1400 каталунци, обвинени за незаконния референдум за независимост преди шест години. Лидерът на "Заедно за Каталуния" Карлес Пучдемон тогава регионален ръководител избяга от правосъдието в чужбина, а сега се яви ключова фигура, от която зависи поредният мандат на Санчес.

Лидерът на опозиционната Народна партия Алберто Фейхоо и Сантяго Абаскал, който е начело на крайнодясната "Вокс", определиха споразумението със сепаратистите като срамно и унизително.

"Социалистическият кандидат се съюзи с онези, които целят да разгромят държавата и да получат подкрепа в борбата им срещу тази държава. Унижението, на което Санчес подлага страната ни, е пълно. Испания загуби, спечелиха активистите за независимост и Социалистическата партия изчезва. Това е споразумение, което зачерква Испания като правова държава в замяна на това да бъдат задоволени личните амбиции на тези, които минават всякакви граници", коментира лидерът на Народното партия Алберто Фейхоо.

Вижте повече в репортажа на Григорий Недялков.

Снимка: БГНЕС