Ангел Джамбазки: Против сме думата "майка" да се замени с "лицето, родило детето"

Недопустимо е да ни налагат приемането на еднополови бракове под предлог, че се защитават правата на децата, каза евродепутатът

08.11.2023 | 09:57 Редактор: Елеонора Танева
Ангел Джамбазки: Против сме думата

Съпредседателят на ВМРО и евродепутат от групата на Европейските консерватори и реформисти Ангел Джамбазки гласува против становището на правната комисия относно предложението на ЕК за създаване на европейско удостоверение за произход. То ограничава възможността страните от ЕС да отказват признаването на родителството, установено в друга държава членка, въз основа на опасения за обществената политика.

"Недопустимо е да ни налагат приемането на еднополови бракове под предлог, че се защитават правата на децата. За мен е фрапиращ езикът, който е използван в предложението на ЕК и най-вече избягването на употребата на думата "майка", която вместо това, е заменена с израза "лицето, родило детето". Използването на подобни изрази, натоварени с идеологическата тежест на джендър пропагандата, цели по-скоро подмяна на правния ред на държавите членки", заяви Джамбазки. 

Въпреки че регламентът не обхваща пряко семейното право, той има голямо въздействие върху него. Следователно, за да се спазят принципите на пропорционалност и субсидиарност, трябва да се предвиди клауза за неприлагане, позволяваща на държавите членки, които вече имат действащо и гарантиращо пълно зачитане на правата на децата законодателство, да пренебрегнат правилата за признаване на родителството. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)