Заведенията в турския парламент спират да предлагат продукти от компании, подкрепящи Израел

Анкара обяви бойкот на Coca Cola и Nestle

07.11.2023 | 21:11 Редактор: Толя Стоянова
Заведенията в турския парламент спират да предлагат продукти от компании, подкрепящи Израел

Заведенията в комплекса на турския парламент няма да предлагат продукти от компании, подкрепящи Израел. Указанията за бойкота бяха дадени от председателя на Меджлиса Нуман Куртулмуш.

В изявление, разпространено от председателството на Великото национално събрание на Турция, се посочва, че парламентът е решил да подкрепи "социалната чувствителност за бойкотиране на продуктите и стоките на компании, които открито заявяват подкрепата си за военните престъпления на Израел, който избива невинни хора в Газа". Както още се отбелязва, по нареждане на председателя на парламента Куртулмуш продуктите на такива компании няма да се продават в ресторантите, кафенетата и чайните на територията на парламента, информира в. "Сьозджу".

В изявлението на председателя на Меджлиса не се уточнява кои точно компании ще бъдат бойкотирани. Източник от парламента е заявил пред Ройтерс, че напитките на Coca Cola и разтворимото кафе на Nestle са единствените марки, които са премахнати от менюто.

"Кабинетът на председателя на парламента не остана безразличен към общественото недоволство и реши да премахне продуктите на тези компании от менюто на кафенетата и ресторантите в парламента", посочи източникът.

Двете компании бяха споменати в публикации в социалните медии от турски активисти, които призовават за бойкот на израелски стоки и западни компании, подкрепящи Израел, предаде БТА.

Правителството на Турция остро критикува израелските бомбардировки на Газа и подкрепата на Запада за Израел.

Снимка: БГНЕС