Ким Чен Ун залага всичко на оръжията за Русия, закрива куп посолство

Посолствата са незначителни операции от гледна точка на нетните парични потоци за КНДР?

04.11.2023 | 22:00 Редактор: Тодор Петров
Ким Чен Ун залага всичко на оръжията за Русия, закрива куп посолство

Лидерът Ким Чен Ун започва най-мащабното си съкращаване на посолствата на Северна Корея, вероятно залагайки на това, че може да получи по-големи печалби от оръжейни сделки с Кремъл, отколкото от мисии, заподозрени, че му изпращат част от предполагаемите си престъпления.

Докато изолираният режим на Ким засилва дипломатическата си активност с Русия, официалните съобщения в медиите сочат, че през октомври е затворил посолствата си в Уганда и Ангола. Министерството на външните работи на Северна Корея заяви, че ходът за изтегляне и създаване на дипломатически мисии "се извършва в съответствие с променящата се глобална среда и националните дипломатически политики".

Пхенян планира да закрие консулството си в Хонконг и повече от дузина дипломатически представителства в Африка и други страни, съобщава японският вестник Yomiuri, като се позовава на източник, запознат с вътрешните работи на Северна Корея, чието име не посочва. Посолството ѝ в Испания е сред целевите закривания, съобщи южнокорейската информационна агенция Йонхап.

"Севернокорейците се съобразяват с разходите и ползите", казва Кинг Малъри, директор на Center for Global Risk and Security на Rand. Той добавя, че посолствата са незначителни операции от гледна точка на нетните парични потоци за Северна Корея и са по-малко важни за Ким, отколкото сделките му с Русия.

От август насам Северна Корея е изпратила повече от 1 милион артилерийски снаряда за военната машина на Путин, заяви южнокорейският депутат Ю Сан-Бум.

Четете повече в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС