Ким Чен Ун пред Путин: Винаги ще съм с Русия на фронтовата линия на независимостта

Севернокорейският лидер похвали Русия за това, че се е "изправила срещу хегемонистичните сили"

13.09.2023 | 11:33 Редактор: Михаела Димитрова
Ким Чен Ун пред Путин: Винаги ще съм с Русия на фронтовата линия на независимостта

Ким Чен Ун увери Владимир Путин, че Северна Корея винаги ще е до Русия "на фронтовата линия на антиимпериализма и независимостта“ в началото на разговорите между лидерите на територията на руския космодрум "Восточний“, където домакинът заяви пред репортери, че двамата "имат много за обсъждане“, информира Си Ен Ен.

"Много се радвам да ви видя и добре дошли отново в Русия. Този път, както се разбрахме, на космодрума "Восточний", заяви Путин, докато седеше до Ким. "Разбира се, трябва да говорим по въпросите на икономическото сътрудничество, хуманитарните въпроси и ситуацията в региона. Имаме много въпроси за обсъждане", допълни той.

Ким благодари на Путин за поканата му в страната и отбеляза, че Москва и Пхенян имат "много въпроси", по които могат да си сътрудничат.

"Както казахте, дневният ред между нашите страни, включително политическите, икономическите и културните въпроси; и има много въпроси, по които нашите две страни трябва да си сътрудничат и за които ние да получим помощ в нашата война за независимост, както очакват народите на нашите страни. В тази ситуация вярвам, че този момент ще послужи за издигане на двустранните ни отношения на следващото стъпало, на нова височина", заяви Ким Чен Ун.

Севернокорейският лидер отбеляза, че е чест срещата да се проведе "на това специално място, площадка за изстрелване в космоса, която е като сърцето на космическата сила, какъвто статут има вашата страна, и предоставя тази възможност за да имаме по-задълбочено разбиране за космическата сила днес и утре“.

Севернокорейският лидер също похвали Русия за това, че се е "изправила срещу хегемонистичните сили", за да защити своя суверенитет и сигурност, завоалирано споменаване на САЩ и Запада, и отбеляза, че е изразил "пълната и безусловна подкрепа за всичко, което Русия прави в отговор", каза още той.

"На фронтовата линия на антиимпериализма и независимостта аз винаги ще стоя до Русия, използвам тази възможност, за да го изясня", отсече севернокорейският лидер, цитиран от "Фокус".

Преди срещата американски служители предупредиха за потенциална оръжейна сделка, по силата на която Пхенян да предостави оръжия на Москва за войната срещу Украйна.

Снимка: БГНЕС