Неофашисти, анархисти и комунисти спретнаха демонстрации в Атина и предизвикаха безредици

Атакуваха полицаите с камъни

01.11.2023 | 22:19 Редактор: Толя Стоянова
Неофашисти, анархисти и комунисти спретнаха демонстрации в Атина и предизвикаха безредици

Сблъсъци и напрежение по време на няколко демонстрации в Атина. Неофашисти, анархисти и комунисти направиха опит да предизвикат безредици. Полицията използва сълзотворен газ. Въпреки строгите полицейски мерки неофашистите успяха да проведат демонстрации. В същото време участниците в друга демонстрация на анархисти атакуваха полицаите с камъни, при което силите на реда използваха сълзотворен газ и арестуваха голям брой от участниците.

Участието на анархистите предизвика реакция на симпатизанти предимно от младежките организации на комунистическата партия, които пък протестират срещу присъствието на неофашистите в Атина. Активисти на различни организации в подкрепа на палестинския народ поставиха голямо палестинско знаме на сграда срещу дипломатическата мисия на Израел, предаде БНР.

Полицията включи и частите за борба с безредиците, като не допуска участниците в различните демонстрации да протестират в един район. Полицията забрани всякакво събиране на хора в цялата област Атика до утре сутрин. От съображения за сигурност не се допускат европейски групи от различни страни да проведат шествие в памет на убити преди 10 години активисти на забранената в Гърция крайнодясна партия "Златна зора".

От съображение за сигурност на летището в Атина бяха арестувани 21 италианци с неофашистки символи.

Снимка: БГНЕС