Започна събарянето на незаконни постройки в Атика 

Борбата със самоволното застрояване стартира в град Каламара

01.11.2023 | 20:27 Редактор: Толя Стоянова
Започна събарянето на незаконни постройки в Атика 

Министерството на екологията и енергетиката на Гърция започва изпълнение на мащабна програма за съставяне на протоколи за събаряне на незаконно построени имоти с цел борба със самоволното застрояване. Програмата се изпълнява пилотно в Атика с разрушаване на 16 обекта, разположени на плажове и горски територии, и ще бъде разширена в други региони на страната, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Началото беше поставено с разрушаване на един обект в Национален парк Парнита в град Каламара, в района на община Фили, което се очаква да приключи утре. Програмата се финансира от Зеления фонд и се изпълнява от децентрализирани администрации.

"Предпоставка за правилното прилагане на Закона за планиране и за реформите, които трябва да бъдат въведени в него, е принципът на законността", каза министърът на околната среда и енергетиката Теодорос Скилакакис.

Това лято властите дадоха последен шанс (след 3 предупреждения) на собственици на незаконно построени имоти да ги узаконят.

Снимка: Pixabay