Шойгу: Руската ПВО ще свали всички доставени изтребители F-16 на Украйна за 20 дни

За един са свалени 37 украински самолета, каза министърът на отбраната

01.11.2023 | 15:30 Редактор: Вяра Димова
Шойгу: Руската ПВО ще свали всички доставени изтребители F-16 на Украйна за 20 дни

Противовъздушната отбрана на Руската федерация ще може да свали всички изтребители F-16, които ще бъдат доставени на Украйна от западните страни, за около 20 дни. Това увери министърът на отбраната на страната Сергей Шойгу, предава "РИА Новости".

В рамките на конферентна връзка с военното ведомство в Москва той приведе данни, съгласно които за един месец ПВО на страната е свалила 37 украински самолета.

"Бих искал да отбележа, че 37 самолета е почти два пъти повече от броя F-16, който гарантирано ще бъде доставен на Украйна, т.е. за нашите системи за противовъздушна отбрана. Това са около 20 дни работа", подчерта военният министър на Москва, цитиран от "Фокус".

Военните на Киев търпят поражение, въпреки доставката на нови видове оръжия от НАТО, допълни още Шойгу на конференцията.

"Въпреки доставката на нови видове оръжия на НАТО, режимът в Киев търпи поражение. Групировката руски войски продължава да води активна отбрана, нанасяйки ефективни огневи поражения на противника", обясни той.

По думите на Шойгу Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) "отчаяно и безуспешно“ се опитват да атакуват на Запорожското, Донецкото и Херсонското направление, което води до големи загуби в редиците им.

Снимка: БГНЕС