Безмилостна война: Израел подготвя офанзива, която ще продължи с месеци

Въздушните удари продължават и вече са отнели живота на над 8500 палестинци

01.11.2023 | 11:47 Редактор: Тодор Петров
Безмилостна война: Израел подготвя офанзива, която ще продължи с месеци

Целта на Израел да победи "Хамас" е по-амбициозна от всякога, но новият дългосрочен военен подход, насочен към ограничаване на собствените му жертви, може да предизвика допълнителна международна загриженост относно хуманитарната криза в Газа.

Наземната кампания за унищожаване на онези, които управляват Ивицата Газа, след смъртоносното нахлуване на палестинската въоръжена групировка в Израел в началото на октомври, включва въоръжени сили, които се придвижват постепенно в претъпкания анклав, подкрепени от танкове и артилерия.

Израелската армия съобщи, че 11 войници са били убити в боевете в северната част на Газа, първите докладвани жертви от армията от началото на сухопътната офанзива в петък. Междувременно управляваното от "Хамас" Министерство на здравеопазването в Газа съобщи, че поредица от израелски въздушни удари срещу претъпкан бежански лагер са убили и ранили стотици души, едно от най-смъртоносните единични нападения от началото на въздушната бомбардировка преди повече от три седмици.

Въздушните удари, които нанесоха удари върху Газа след атаките от 7 октомври, продължават и вече са отнели живота на над 8500 палестинци, според ръководените от "Хамас" здравни власти.

Жителите съобщават, че бронирани превозни средства са в покрайнините на град Газа, на няколко километра през границата, докато израелските сили са атакували пост на "Хамас", убивайки десетки екстремисти, каза армейският говорител в текстово съобщение във вторник.

Резултатът от тази постепенна стратегия е, че израелските военни и правителството са подготвени – и подготвят обществеността – за кампания, която ще отнеме месеци, а не седмици.

Безпрецедентният брой на жертвите на цивилни от израелските бомбардировки след атаките на "Хамас" предизвика нарастваща международна критика, като същевременно доведе до тежка хуманитарна криза, която остави повече от 60% от 2,2-милионното население на Газа разселено. Блокадата на доставките на гориво и енергия от Израел, заедно с ограничената вода и храна, добавиха към тежкото им положение.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС