Гутериш предупреди за опасна ескалация. Израел: Наши войници са убити в Газа

"Дълбоко съм обезпокоен от интензификацията на конфликта", заяви Антониу Гутериш

31.10.2023 | 22:08 Редактор: Искра Ангелова
Гутериш предупреди за опасна ескалация. Израел: Наши войници са убити в Газа

Израелската армия обяви, че двама нейни войници са били убити в сраженията в северната част на Ивицата Газа, предаде Франс прес. Двамата войници са загинали "в сражения в северната част на Ивицата Газа", се казва в изявление на армията, публикувано няколко часа, след като тя съобщи за "ожесточени сражения" с "Хамас" в сектора.

Междувременно генералният секретар на ООН заяви, че е "дълбоко обезпокоен" от "интензификацията на конфликта" между Израел и "Хамас" в Газа и предупреди, че има риск от "опасна ескалация отвъд Газа".

"Дълбоко съм обезпокоен от интензификацията на конфликта между Израел и "Хамас" и други палестински военни групировки в Газа. В това се включват разширяването на сухопътните операции от страна на Израелските сили за самоотбрана заедно с интензивни въздушни удари, както и продължаващият ракетен обстрел от страна на Газа към Израел", се казва в изявление на Антониу Гутериш.

Върховният комисар на ООН за бежанците, на свой ред, призова Съвета за сигурност "да преодолее" разногласията си, за "да изиска" спиране на огъня в Газа и така да сложи край на "смъртоносната спирала" на войната между Израел и "Хамас". "Хуманитарно спиране на огъня… би могло поне да спре смъртоносния цикъл и аз се надявам, че вие ще преодолеете разделенията и ще упражните властта си, за да го изискате - светът очаква да направите това", обърна се Филипо Гранди към 15-членния Съвет за сигурност на ООН, който от три седмици не успява да приеме резолюция срещу конфликта.

Снимка: БГНЕС