Мюсюлманският съвет на САЩ даде ултиматум на Байдън да спре войната в Газа

Блинкен заяви, че ще подкрепят Израел относно необходимостта от продължаване на битката

31.10.2023 | 22:45 Редактор: Искра Ангелова
Мюсюлманският съвет на САЩ даде ултиматум на Байдън да спре войната в Газа

Националният мюсюлмански демократически съвет на САЩ постави ултиматум на президента Джо Байдън, настоявайки за прекратяване на огъня в Ивицата Газа, пише Reuters.

"Националният мюсюлмански демократичен съвет призова Байдън да използва влиянието си в Израел, за да осигури прекратяване на огъня преди 17:00 източно време", се казва в публикацията.

Според агенцията съветът ще се стреми да мобилизира милиони мюсюлмански избиратели да задържат дарения и гласове за Байдън на президентските избори през 2024 г., ако той не предприеме незабавни стъпки за осигуряване на прекратяване на огъня.

"Безусловната подкрепа на вашата администрация, включително финансиране и оръжия, изигра значителна роля в продължаването на насилието, което доведе до цивилни жертви и подкопа доверието на избирателите", се казва в изявление на Съвета, цитирано от "Фокус".

Във вторник държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че САЩ подкрепят Израел относно необходимостта от продължаване на битката, докато палестинското движение "Хамас" престане да представлява заплаха.

Преди ден израелският бригаден генерал Даниел Хагари заяви, че Силите за отбрана на Израел продължават да разширяват сухопътната си операция в Ивицата Газа и въвеждат там допълнителни сили. Днес пресслужбата на въоръжените сили на еврейската държава съобщи, че израелските отбранителни сили водят ожесточени битки с "Хамас" дълбоко в анклава.

Снимка: БГНЕС