Египет разположи тежка бойна техника на границата с Ивицата Газа

Заради евентуален приток на десетки хиляди бежанци

01.11.2023 | 08:15 Редактор: Искра Ангелова
Египет разположи тежка бойна техника на границата с Ивицата Газа

Египет е разположил десетки танкове и бронирани превозни средства в близост до контролно-пропускателния пункт "Рафах" на границата с Ивицата Газа, съобщи The Times of Israel.

Според репортерите на вестника, в близост до границата между Египет и Ивицата Газа има танкове, бронирани машини и "десетки превозни средства". Разполагането на тежка техника в близост до контролно-пропускателния пункт е свързано с опасенията на Кайро от евентуален приток на десетки хиляди бежанци от Ивицата Газа. Египетските власти не коментират разполагането на тежка техника в близост до контролно-пропускателния пункт.

"Рафах" е единственият граничен пункт между Египет и палестинския анклав. По-рано египетското правителство предложи да се създадат лагери за бежанци от Ивицата Газа в палестинската местност Рафах във връзка с войната между Израел и "Хамас". Предполага се, че лагерите ще бъдат разположени на 3 км. от границата с Египет, а дейността им ще бъде изцяло контролирана от Кайро, пояснява БГНЕС.

Агенциите на ООН оценяват ситуацията в Ивицата Газа като катастрофална в разгара на сраженията между Израел и "Хамас". ООН твърди, че в Газа няма безопасни места, повече от 670 000 разселени хора се намират в пренаселени институции. Има недостиг на храна, вода и лекарства.

Снима: БГНЕС