ЕС дава €6 млрд. на страните от Западните Балкани за реформи

"Тези реформи ще дойдат с инвестиции", увери Урсула фон дер Лайен

30.10.2023 | 22:15 Редактор: Толя Стоянова
ЕС дава €6 млрд. на страните от Западните Балкани за реформи

Европейският съюз планира да помогне на страните от Западните Балкани да продължат реформите, необходими за интеграция в блока с инвестиции от 6 милиарда евро, разкри председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Скопие.

"Северна Македония, Албания, Косово, Сърбия, Черна гора и Босна и Херцеговина, всички трябва да се възползват от "прозореца на възможността“ за разширяването на ЕС и да работят за привеждане на своите стандарти в съответствие с тези в блока", подчерта Фон дер Лайен.

Северна Македония например трябва да реформира своята бизнес среда, да създаде ефективна публична администрация, да има стабилни публични финанси и да подобри борбата с корупцията. Тя също така трябва да промени конституцията, за да признае българите за малцинство, както поиска България, за да позволи на страната да се присъедини към ЕС, предаде "Фокус".

"Тези реформи ще дойдат с инвестиции", увери Фон дер Лайен по време на пресконференция с премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски в началото на обиколката ѝ из Западните Балкани.

"Предложихме пакет от 6 милиарда евро за партньорите от Западните Балкани", заяви тя.

Фон дер Лайен посочи, че ЕС е готов да започне изплащането на 100 милиона евро микрофинансова помощ, но "трябва да направим повече, трябва да сближим нашите икономики", тъй като икономиките на страните от Западните Балкани съставляват около 42% от средния доход за ЕС.

 "Това, което се стремим да направим заедно, е да удвоим вашата икономика през следващото десетилетие", заяви тя.

Снимка: БГНЕС