Русия отказа да разкрие какво прави делегация на "Хамас" в Москва

"Израел се готви за следващия етап от войната", заяви израелският министърът на отбраната Йоав Галант

27.10.2023 | 10:32 Редактор: Толя Стоянова
Русия отказа да разкрие какво прави делегация на

Членове на "Хамас" са на посещение в Москва, потвърди говорителят на руското Министерство на външните работи Мария Захарова по време на брифинг. Тя отказа да уточни целта на визитата и планираните срещи и обеща допълнителна информация на по-късен етап.

В съобщение на Министерството на външните работи се казва още, че основните теми са били свързани с освобождаването на чуждите граждани, взети за заложници при атаките на "Хамас" на 7 октомври, както и за евакуацията на руски граждани от Ивицата Газа. От "Хамас" също потвърждават темите за дискусиите, допълва CNN. В делегацията са зам.-ръководителят на политическото бюро на "Хамас" Муса Абу Марзук и Базем Наим. Те са разговаряли с зам.-министъра на външните работи Михаил Богданов.

В плен на "Хамас" са между 200 и 250 души - участници в музикален фестивал и жители на населени места в близост до Ивицата Газа. Досега бяха освободени 4-ма души, сред които двама американски и двама израелски граждани. Близки на заложниците предупредиха израелските власти, че търпението им се изчерпва. "Хамас" съобщи, че в резултат на обстрела над Ивицата Газа са загинали 50 души от държаните в плен от 7 октомври насам.

"Израел се готви за следващия етап от войната си с "Хамас", коментира от своя страна министърът на отбраната на страната Йоав Галант, цитиран от CNN. Кадри, разпространени по-рано в четвъртък (26 октомври), показаха частично нахлуване на израелски танкове в северните зони на Ивицата Газа. Според израелските военни подобни рейдове ще продължат, тъй като са част от подготовката за мащабна сухопътна операция.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС